La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha aconseguit 981.000 euros més que havia demanat al ministeri per als sectors de la pesca, l’oví i del caprí, destinats a fer front als efectes de la crisi causada per la COVID-19. Són, per una banda, 772.180 euros més en total que es rebran del Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP); i per altra, 209.280 euros més en ajudes per als sectors de l’oví i del caprí. Així li ha traslladat avui el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, a la consellera del ram a les Balears, Mae de la Concha.

La consellera s’ha mostrat molt satisfeta després de les conferències sectorials d’Agricultura i Pesca per la resposta del ministeri davant les seves reivindicacions, i ha destacat que els criteris aprovats per rebre aquestes ajudes davant la COVID-19 ara «s’adapten moltíssim més a la realitat insular, i això es reflecteix en què els fons són molt superiors», ha dit De la Concha, fent referència als que inicialment havien de rebre les Illes Balears al repartiment.

A la conferència sectorial de Pesca també s’ha traslladat a les comunitats el calendari i el repartiment del crèdit per finançar les ajudes per compensar la paralització temporal de l’activitat pesquera pels motius habituals, als quals s’ha afegit enguany el de la COVID-19. Les Balears rebran un total de 605.039,41 euros per finançar aquestes aturades temporals, i el suport del 10% de l’import de les aturades per a la gestió, acordades durant el període de programació 2014-2020.

Des de la conselleria s’havia reclamat que aquestes ajudes per paralització es poguessin atorgar tenint en compte dies aïllats, per tal d’ajustar-se millor a la realitat de la flota a les Balears. El ministeri ha acceptat la proposta i es subvencionaran 45 dies d’aturada dels 55 que es computen a les Illes. La distribució dels dies subvencionables és la següent: 15 dies a Mallorca, 10 a Menorca i 15 a Eivissa i Formentera (en els casos de Mallorca i Menorca, és un dia a la setmana des del 17 de gener al 29 de maig, i en el cas de les Pitiüses, un dia a la setmana des del 17 de gener al 31 de març). D’aquesta manera, es compensa en part l’aturada en l’activitat que ha patit el sector durant l’estat d’alarma.

Pel que fa al programa d’ajudes de l’oví i del caprí, les Balears rebran finalment 209.280 euros per compensar la situació ocasionada per la COVID-19. La conselleria havia sol·licitat rebaixar el cens mínim de femelles reproductores per explotació per poder optar a l’ajuda. La proposta que es va fer era: en el cas de l’oví, de 30 femelles per explotació a Mallorca i Menorca, i de 15 per a Eivissa i Formentera; i en el cas del caprí, de 15 femelles per explotació a totes les illes. El ministeri finalment també ha aprovat aquesta petició, que permetrà que moltes més explotacions de les Balears puguin acollir-se’n.

Cal remarcar que aquestes ajudes són compatibles amb les que va posar en marxa la conselleria amb el pla de xoc per fer front als efectes de la COVID-19 en el sector. A cada titular d’explotació se li aplica un sostre màxim de 100 femelles reproductores subvencionables en el cas de l’oví, i altres 100 en el cas del caprí.