Com a fet destacat per la compra de productes locals del camp i tenent constància el FOGAIBA, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha fet balanç, aquest dijous, de les quatre primeres setmanes de compra pública d’excedents del sector primari per a destinar-la a les entitats socials de les Balears. L’acció es coordina a través de la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària i de SEMILLA, que s’encarreguen de coordinar i de comprar els productes; i de la Direcció General de Serveis Socials, de la conselleria d’Afers Socials i Esports, que canalitza la informació i les entregues a entitats socials.

La compra pública alimentària es va posar en marxa la setmana del 18 de maig. En total, durant aquestes quatre primeres setmanes s’han comprat 105.032 quilos de producte local als productors. Es tracta de 34.448 quilos de fruites i hortalisses, 7.994 quilos de carn i 62.590 litres de llet. Aquests productes s’han comprat a productors de les Balears per valor de 92.900,81 euros. Les fruites i hortalisses s’han comprat per una quantitat de 25.848,37 euros; la carn, per 31.376,17 euros; i la llet, per 35.676,3 euros.

Juntament amb la conselleria d’Afers Socials es coordinen les entregues d’aquests productes, que arriben, avui dia, a més de 63.000 beneficiaris de les illes. Algunes d’aquestes persones es beneficien d’una o més entitats socials. Segons la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, «és un orgull ser pioneres d’un programa que ajuda tant la gent més necessitada com els pagesos i la indústria de l’alimentació; no ens podem permetre com a Govern ni com a societat tudar aliments mentre hi hagi famílies que no tenen accés a una dieta adequada ni al producte fresc».

Fins a deu productors de fruita i hortalissa, carn i llet de les Balears s’han inscrit en el programa de compra pública alimentària amb finalitats socials i són els que actualment entreguen excedent de producte local a les entitats. En el cas de l’illa de Mallorca, són set empreses (quatre de fruites i verdures, una de llet i dues de carn); en el cas de Menorca, dues (una de llet i una cooperativa que serveix carn i fruita i verdura); i en el cas d’Eivissa, una (una cooperativa que serveix fruita i verdura).

Fins ara, s’ha servit producte a 18 entitats socials de totes les Illes. En aquest cas, la inscripció roman oberta per si se n’hi volen afegir més. S’ha entregat excedent del sector primari a entitats socials de Mallorca i Menorca, i aquesta setmana, també se’n lliuraran a entitats socials d’Eivissa i també de Formentera.

En el cas de la fruita i la verdura, ara per ara, s’ha entregat meló, llimones, raïm, maduixes, patates, cebes, pebres, carabassons i bledes, entre d’altres. En el cas de la carn, s’ha comprat xot i porcella, i en el cas de llet, es tracta de brics d’un litre de llet UHT sencera. Els aliments són lliurats en caixes apropiades, que són retornades posteriorment, i, en el cas de la carn, en format trossejat i envasat.

Agricultura té previst adquirir excedent als productors fins a un màxim del 15 % dels volums que han comercialitzat en campanyes anteriors. Els preus de compra dels productes estan determinats per l’Observatori de Preus, de la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, i en cap cas s’abona cap producte per sota del preu de cost. En el cas dels productes ecològics, el preu s’incrementa en un 25 %.

Els detalls de la compra pública

La primera setmana es van comprar 4.404 quilos de fruita i hortalissa, 865 quilos de carn i 6.620 litres de llet per un valor de 12.026 euros. La segona setmana es van adquirir 7.080 quilos de fruites i hortalisses, 885 quilos de carn i 14.320 litres de llet per una quantitat de 16.632,18 euros. La tercera setmana es van comprar 9.589 quilos de fruita i hortalissa, 2.454 quilos de carn i 20.602 litres de llet per valor de 28.386,23 euros. Finalment, aquesta quarta setmana s’han comprat 13.375 quilos de fruita i verdura, 3.790 quilos de carn i 21.048 litres de llet per valor de 35.856,4 euros. Les dades demostren que la demanda de tots i cada un dels productes ha anat augmentant al llarg d’aquestes quatre setmanes.

Aquesta iniciativa s’ha posat en marxa després de l’acord del Consell de Govern, de 24 d’abril, entre la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació i la d’Afers Socials i Esports. L’objectiu és doble: d’una banda, preservar l’activitat del sector primari, afectat d’una manera molt important amb el tancament de la restauració i l’hostaleria; i, d’altra banda, mitigar l’impacte social i econòmic en la població de les Balears per mor de la COVID-19. De moment, a aquest programa de compra pública es destina una partida de 250.000 euros, tot i que aquesta quantitat es podria ampliar en un futur, en funció de les necessitats.