La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha destacat, després de participar a Madrid en el segon Consell Consultiu i Sectorial sobre la Política Agrària Comuna (PAC) del marc financer pluriennal 2021-2027, el treball que des de la conselleria balear s’ha realitzat respecte al pla de modernització i consolidació de regadius per a les quatre illes; pla que encaixa perfectament amb la línia de recomanacions que va realitzar la Comissió Europea quant a invertir en projectes que tinguin una clara vocació de transició ecològica i que seran finançats en bona part pels Fons Next Generation, dels quals Espanya destinarà 1.051 milions d’euros al sector agroalimentari i pesquer i, d’aquests, 563 milions d’euros a projectes de modernització de regadius. En aquesta trobada a Madrid, presidida pel ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i en la qual han participat els consellers del ram de les Comunitats Autònomes, s’ha continuat perfilant les qüestions que definiran el document que finalment Espanya presentarà a la Comissió Europea. La previsió actual del Ministeri és presentar el Pla Estratègic Nacional de la PAC (PEPAC) a mitjans de 2021, perquè es pugui aprovar a principis de 2022.

Un dels aspectes bàsics que s’han tractat durant la jornada ha estat el repartiment de les ajudes associades, sobretot a aquells sectors que s’enfronten a dificultats específiques, com per exemple, les relatives a la competitivitat i sostenibilitat. En aquest sentit, Mae de la Concha ha recordat que els comptes d’explotació a les Balears vénen marcades pel fet insular, tant com pels costos com pels ingressos, per això “la insularitat ha de ser tractada de manera diferent en el disseny i l’aplicació d’aquestes ajudes”. A més, segons la consellera balear, caldria posar l’accent a mantenir aquestes ajudes associades a les explotacions d’oví i caprí; els fruits secs i garrofer; al boví de llet i al boví de carn.

D’altra banda, quant als criteris de repartiment dels fons FEADER, uns 729 milions d’euros, De la Concha ha insistit que “ha de ser equilibrat i just”, i que per a això hauria de tenir-se en compte el nivell d’execució de cada territori i el cofinançament de les comunitats. “Els fons FEADER són els que ens permeten lluitar contra l’abandó del camp, afavorir la incorporació de joves, enfortir el sector agroalimentari… aquestes ajudes són fonamentals”, ha destacat. La consellera balear ha defensat en aquest sentit la necessitat d’establir una reserva d’eficàcia que sigui àgil en el seu funcionament. Un altre dels aspectes claus per a aquest repartiment, segons De la Concha, ha de centrar-se en la incorporació de la dona al sector agrari mitjançant ajudes específiques. La consellera d’Agricultura també ha mostrat la seva preocupació sobre la falta d’una línia específica d’ajudes a les Indústries Agroalimentàries.