La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha participat aquests passats dies del Consell Consultiu en la Conferència Sectorial sobre la PAC (Política Agrària Comuna) entre el Ministeri d’Agricultura i les comunitats autònomes. En la reunió s’ha debatut el repartiment dels nous fons ‘Next Generation’ de la Unió Europea, que inclouen una línia denominada De la Granja a la Taula’ de 7.500 milions d’euros en total, dels quals a Espanya li corresponen 784 milions a repartir entre els territoris.

De la Concha ha reclamat al Ministeri que prioritzi el nivell d’execució actual de cada comunitat dels fons europeus del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 per al repartiment d’aquests nous fons addicionals. Un criteri avalat pel reglament europeu i que beneficiaria les Balears ja que, segons les dades del passat 30 de juny, és la quarta comunitat autònoma que més ha executat fins ara, amb un 63 per cent del total, mentre que la mitjana entre comunitats autònomes i l’Estat no arriba al 49 per cent. Només la superen en execució Cantàbria (81%), País Basc (68%) I La Rioja (67%).

La consellera balear ha recordat també que les Illes són el territori que menys fons europeus va rebre per al període 2014-2020 (61 milions d’euros), seguit precisament de La Rioja (70 M), Madrid (76 M), País Basc (87M) i Cantàbria (98M). Aquesta relació entre les comunitats que menys fons reben però que més n’executen li ha valgut a De la Concha per argumentar a la reunió la seva demanda “coherent i de sentit comú a l’hora de gestionar els doblers públics”, per tal que es prioritzi el nivell d’execució de cada territori a l’hora de repartir els fons europeus, així com el romanent estatal que quedi per gastar: “No té sentit donar molts doblers perquè no es puguin gastar i s’hagin de tornar”, ha dit, recordant que “fins al darrer euro serà imprescindible en els propers anys per al sector”.

Tot i el repartiment actual dels fons, De la Concha ha volgut destacar que les Balears s’ha posicionat com una de les comunitats capdavanteres en execució “pel bon treball de gestió amb els fons i per les iniciatives des del sector que s’estan duent a terme al nostre territori”, remarcant que “en el darrer any hem donat un gran impuls des del Fogaiba a l’execució de les línies amb fons europeus, i hem aconseguit pujar el percentatge en més de 15 punts”.

Cal recordar que aquests nous fons europeus, inclosos dins els anomenats “de reconstrucció”, hauran de ser executats entre 2021 i 2022, amb possibilitat d’estendre’s fins al 2023. La proposta alemanya per executar aquesta nova partida és la de sumar-la als actuals fons FEADER (UE), amb els quals es financïa el PDR. Es tracta d’una proposta que va en línia amb la demandada per la conselleria, i que en aquest cas ha tornat a demanar De la Concha al ministre a la reunió amb la resta d’homònims territorials.