Aquesta és la quantitat d’oli que s’estima que els productors tenen actualment en estoc sense poder vendre. Segons fonts del rotatiu Última Hora, la Conselleria d’Agricultura ha anunciat que subvencionarà la desclassificació de l’oli D.O. perquè es pugui comercialitzar per altres vies i amb la finalitat d’evitar una caiguda generalitzada de preus i pèrdues econòmiques per al sector, molt afectat per la crisi derivada del COVID19.

Per la seva part, la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca assegura que els olivicultors pertanyents a aquesta D.O.P. comencen aquests dies la collita en una campanya que es preveu abast una producció fins a un 80% inferior de la registrada l’any passat, quan es van recol·lectar 35.716 quilos d’oliva mallorquina de taula.

Aquest any ha estat força complicat per als pagesos, ja que, a més de la tradicional presència de la mosca de l’olivera, prèviament han sofert l’acció del corc de capoll (Prays olellus), insecte que actua sobre la flor de l’olivera provocant la seva caiguda, i els efectes sobre les olives del calabruix succeït durant la tempesta del passat 29 d’agost, de nefastes conseqüències per a molts olivicultors que han perdut l’esplet d’oliva de taula del tot.

Tot i aquestes previsions de collita reduïda, l’abastiment d’Oliva de Mallorca als establiments està garantit.

Aquestes primeres setmanes, les feines se centren en la recol·lecció dels fruits per elaborar l’oliva verda sencera, a continuació serà el torn de la destinada a trencar, però la campanya d’Oliva de Mallorca no es tancarà fins ben entrat 2021 amb la collita de l’oliva negra que es preveu serà mínima.

Fruit de la necessitat de preservar i frenar l’abandonament l’olivar tradicional de Mallorca, la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca empara més de 77.000 oliveres antigues – moltes de les quals unes quantes vegades centenàries- de la varietat mallorquina, principalment localitzades a la Serra de Tramuntana. Olivars de muntanya d’extrema bellesa, la mateixa que obliga a multiplicar l’esforç de la norantena de productors que treballen de forma quasi artesanal per oferir al consumidor oliva de taula de la varietat autòctona mallorquina amb totes les garanties, tant de qualitat com de procedència.

Foto: D.O.P Oliva de Mallorca