La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, acompanyada pel director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Gabriel Torrens, ha fet la primera visita institucional a Menorca per reunir-se amb la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, la vicepresidenta i consellera Maite Salord i amb el conseller d’Economia i Territori, Miquel Company. La reunió ha servit per marcar el full de ruta de les iniciatives, projectes i necessitats a destacar i portar a terme durant aquesta legislatura.

Pel que fa al sector pesquer, s’ha incidit en què a les Comissions Interinsulars del Consell Pesquer de les Illes Balears es tingui en compte a Menorca en l’elaboració del Pla del Mediterrani. També s’ha mostrat preocupació des d’ambdues institucions per la manca de relleu generacional d’aquest sector, encara que s’ha marcat com a repte la seva recuperació. Per la seva banda, des de la Conselleria s’ha traslladat el treball que ja s’està fent per fer de la pesca una activitat més rendible que els joves tornin a veure com atractiva.

Un altre dels temes tractats a la reunió, i que resulta fonamental per a les polítiques que es volen impulsar durant aquesta legislatura des d’ambdues institucions, és el foment i el reconeixement del paper de la dona en el món rural, així com també facilitar als pagesos joves l’accés a més terres per desenvolupar noves explotacions agràries. En definitiva, s’ha acordat recuperar el camp i la mar de Menorca i de la resta d’illes.

Tant la Conselleria com el Consell de Menorca veuen fonamental també fomentar la diversificació del model productiu i la innovació del sector a Menorca, així com també s’ha incidit en la necessitat d’impulsar les marques de garantia, IGP’s i DOP’s de Menorca. Tots aquests factors es consideren imprescindibles per garantir un mercat sòlid i un teixit productiu fort i estable que facin a l’illa menys vulnerable davant possibles situacions d’inestabilitat comercial.

En aquest sentit, la presidenta del Consell, Susana Mora, ha volgut traslladar a la consellera el treball conjunt que també s’està creant amb el sector turístic i la restauració de Menorca per fomentar el consum dels nostres productes locals i de km 0. Una política en la qual coincideix amb la Conselleria, que compta amb la nova Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, molt centrada en aquest objectiu. Dos dels exemples exposats posats per la presidenta d’aquesta sinèrgia han estat la Fira Arrels i la candidatura de Menorca com a regió gastronòmica 2022 de l’IGCAT.

Per últim, ambues institucions han expressat la necessitat de treballar políticament des de totes les institucions per aconseguir el règim especial agrari per a les Balears dins la reforma de la nova PAC. Un règim que compensaria els costs de la insularitat per als productors illencs, i que suposaria rebre fins a un 50% més de fons de la PAC. En el cas de Menorca, l’interés en aconseguir-ho és encara major, degut a la doble insularitat que es pateix en alguns sentits.