El ministre Luis Planas avança que les illes tindran un “encaix insular específic” i la consellera Mae de la Concha destaca que aquest anunci “és vital per al futur del sector primari”

 

El Pla Estratègic de la nova Política Agrària Comuna (PAC) que s’està treballant entre el Ministeri i les diferents Comunitats Autònomes tindrà en compte els condicionants de les Illes Balears per la insularitat. Així ho ha confirmat el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas a la consellera del ram, Mae de la Concha, en el transcurs de la reunió que han mantingut avui a Palma. Un anunci molt esperat dins del sector agrícola i ramader de les Balears i és que cal recordar que els sobrecostos derivats de la insularitat representen el 26,39% del valor total de l’agricultura i la ramaderia a Balears, amb un valor aproximat de 38 milions d’euros anuals. En aquest sentit, de la Concha ha volgut posar en valor la “sensibilitat” del Ministeri davant aquest fet i que l’anunci que les Balears tindran un encaix insular específic en la nova PAC, “és vital per al futur del sector primari”.

En la reunió, en la qual també han estat presents, per part del Ministeri, el secretari general d’Agricultura i Alimentació, Fernando Miranda i el director del Gabinet del Ministre, Miguel Ruiz, i per part de la Conselleria, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Biel Torrens; el director general de FOGAIBA, Mateu Morro, la directora general de Sobirania Alimentària, Paula Valero i el cap de gabinet de la consellera, Fernando Fernández, a més de la delegada del Govern a Balears, Aina Calvo, s’han abordat altres assumptes, com el finançament per als projectes de consolidació i modernització de regadius amb aigües regenerades en cadascuna de les illes, que el Ministre ha subratllat que és un projecte “de gran d’interès per al Govern”. Planas ha confirmat que en l’avantprojecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 s’han inclòs 4 declaracions d’interès, la qual cosa suposa que el projecte, valorat en uns 90 milions d’euros comptarà amb finançament per a dur-se a terme a partir de 2021.

Durant la reunió s’han abordat altres assumptes d’interès, com la inclusió de la figura de l’agricultor pluriactiu en el nou sistema de repartiment de la PAC. Es tracta d’una figura molt estesa a les Balears i, d’aprovar-se, suposaria incorporar a molts joves de les illes al sistema d’ajudes. També s’ha parlat de com abordar la problemàtica de la Xylella Fastidiosa en els pròxims anys, així com de la intenció d’apostar amb força en el sector del garrofer per la seva resistència i rendibilitat.

El Pla Estratègic de la nova PAC està previst que acabi de definir-se en el primer trimestre del pròxim 2021 i es presentarà el mes d’abril. I malgrat que encara queden aspectes per definir i com serà el repartiment per a cada comunitat autònoma, tots dos equips han destacat la bona sintonia de treball i s’han mostrat molt satisfets amb el desenvolupament de la negociació fins ara.