Els portals exportadors i comercialitzadors de sa Pobla encaren aquests dies el tancament de la campanya de patata extraprimerenca, que, enguany, ha retardat el seu inici per mor de les pluges del mes de febrer. Tot i això, ha tingut una bona arrencada a partir del mes de març i el final de la recol·lecció aquest mes de maig d’aquest tipus de patata, dedicada més a l’exportació, donarà el relleu a l’inici de la campanya de patata primerenca, que s’allargarà fins al juliol i que es comercialitzarà, sobretot, en el mercat intern.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, i el batle de sa Pobla, Biel Ferragut, han volgut saber de primera mà la valoració que fan els portals d’aquest període i conèixer-ne el funcionament, les instal·lacions i les demandes. Per aquest motiu, han visitat Mateu Export, la cooperativa Illacamp, Viuda d’Antoni Serra i s’Esplet, on han mostrat el seu compromís amb l’agricultura i el desenvolupament econòmic del sector amb un producte tan diferenciat i reconegut dins i fora de les Illes Balears com és la patata de sa Pobla.

Armengol ha agraït l’esforç dut a terme per les empreses per “innovar i obrir nous mercats” i ajudar així a què es pugui mantenir l’activitat agrícola a Sa Pobla i a què molts pagesos mantinguin les seves terres. Així mateix, ha expressat que el Govern els fa costat i ha recordat que la creació d’una línia específica de subvencions per compensar les pèrdues causades pels temporals de pluja de desembre de 2016 i principis de 2017. Dels 1.270.271 euros que es van atorgar, més de la meitat (638.940 €) varen ser per a Sa Pobla. La cap de l’executiu ha recordat que, en canvi, “el govern d’Espanya només ha invertit 24.000€ per als pagesos afectats per les inundacions”. El conseller Vidal, per la seva banda, ha destacat la importància de l’agroindústria i, en concret, la de sa Pobla en la nostra economia. “El món agrari aporta al PIB, aporta a la nostra economia i ens ajuda a diversificar”, ha indicat.

Cal destacar que la tasca dels portals s’ha vist compensada a través de l’ajuda d’inversions en transformació, comercialització i desenvolupament agrícoles inclosa dins el Programa de Desenvolupament Rural (PDR), amb 651.294 euros abonats en dos anys d’un total de 2,9 milions que s’han pagat durant aquest període a totes les Illes Balears.

Una altra de les línies de treball que defensa el Govern, de cara a la millora de la competitivitat dels portals i del sector primari en general, és la inclusió de millores fiscals per a les empreses i els professionals d’aquest camp, dins de les mesures acordades en el nou Règim Especial de les Illes Balears que actualment es troba en la recta final de la negociació que manté l’equip de la consellera Cladera amb el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública.