L’Impost de Turisme Sostenible permetrà augmentar les ajudes, com a mínim, fins als 155 milions d’euros

El director general d’Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard, ha encapçalat, aquest dimecres, la representació del Govern a la reunió anual del Comitè de Seguiment del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020.

A la trobada s’ha proposat la modificació del PDR per incrementar el seu pressupost fins als 155 milions d’euros amb fons provinents de l’Impost de Turisme Sostenible. Aquesta xifra, segons ha indicat Ginard, podria arribar, fins i tot, als 167 milions el 2020. A la reunió, s’ha donat compte, també, de les fites aconseguides a data de desembre de 2018 entre les que cal destacar el pagament de més de 47 milions d’euros d’ajudes a les pageses i pagesos i que arribaran als 72 milions d’euros a finals d’aquest 2019.

Formentera ha estat la seu, per primera vegada, d’aquesta reunió anual en la qual hi ha participat una quarantena de persones en representació de la Comissió Europea (CE); el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació; el Govern de les Illes Balears; el Consell de Formentera i del sector agrari.

La decisió de descentralitzar aquestes reunions, que s’havien celebrat sempre a Mallorca, es va prendre a inicis de legislatura com una manera de visibilitzar, davant el Ministeri i la CE, els distints impactes de la insularitat (i de la doble o triple insularitat) al sector primari arreu de l’arxipèlag. Així, les trobades s’han celebrat a Mallorca, Menorca i Eivissa els tres anys anteriors.
La compensació als efectes de la insularitat és, precisament, la principal reivindicació de les Illes Balears en les negociacions de la nova Política Agrària Comuna (PAC) 2021-2027. El ministre d’Agricultura en funcions, Luis Planas, es va mostrar d’acord amb la visió balear sobre aquest aspecte en la darrera visita oficial, a Palma, el passat dia 7 de maig.

Per part seva, el conseller de Presidència de Formentera, Bartomeu Escandell, ha mostrat la seva satisfacció perquè per primera vegada s’hagi celebrat aquesta reunió a Formentera, i ha destacat que projectes molt importants pel sector primari de l’illa han rebut suport d’aquest pla. “Des de fa anys Formentera està apostant molt fort per la revitalització del sector primari i les ajudes del PDR han contribuït d’una manera fonamental”, ha assegurat.

Les ajudes a joves agricultors, a la Cooperativa del Camp, a la restauració de parets de pedra seca, a la posada en marxa de la bassa de reg, o per la recollida porta a porta de matèria orgànica per compostatge han estat alguns dels projectes que han rebut suport del fons Leader de la Unió Europea.