Aquesta línia d’ajuda està dirigida només a entitats privades

El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) ha publicat avui les bases de la convocatòria per a l’any 2020 d’ajudes LEADER a Mallorca per valor de 600.000 euros: unes ajudes al desenvolupament rural de l’illa, vinculades a projectes relacionats amb els àmbits agraris o mediambientals que es trobin emmarcats dins l’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu del període 2014-2020.

El Programa LEADER és la Mesura M19 del PDR que gestiona la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació a través del FOGAIBA i que ha de ser executada a través d’Associacions de Desenvolupament Rural, en aquest cas, l’Associació Mallorca Rural. Aquestes associacions han d’integrar entitats socials i econòmiques, al costat de les entitats locals del territori on s’actua, però sempre amb la condició que el pes associatiu i econòmic sigui superior al pes de les institucions públiques.

Aquesta convocatòria forma part de l’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu 2014-2020 de Mallorca, amb la finalitat de crear ocupació i activitat econòmica sostenible i està dirigida només a entitats privades.

Els projectes objecte de subvenció es localitzaran a la zona elegible d’aquesta estratègia, que està constituïda pels municipis d’Alaró, Algaida, Ariany, Artà, Banyalbufar, Binissalem, Búger, Bunyola, Campanet, Campos, Consell, Costitx, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloret de Vistalegre, Lloseta, Llubí, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Porreres, sa Pobla, Puigpunyent, Sencelles, Sant Joan, Santa Eugènia, Santa Maria del Camí, Selva, Sineu, Sóller, Valldemossa i Vilafranca de Bonany.

Seran subvencionables tots aquells projectes que tinguin com a objectiu el suport al sector agrari i agrari-industrial a través de noves vies i canals alternatius de comercialització, de suport a noves formes d’agricultura a través de projectes de cooperació i integrals o actuacions que promoguin les varietats locals i les races autònomes. També ho seran les actuacions vinculades a la conservació del patrimoni natural i cultural, a la consolidació de les empreses forestals, a la conservació i gestió sostenible de recursos naturals —com l’ús eficient de l’aigua o l’eficiència energètica—, i a la formació i la sensibilització ciutadana en els sectors agraris i del medi ambient, entre d’altres.

El terme de presentació de sol·licituds és de trenta dies a partir de demà, 20 de novembre, i el termini d’execució és de 24 mesos des de la notificació de la concessió.

La intensitat de l’ajuda és del 80 % dels costs en projectes no productius i del 50 % en projectes productius, sense superar l’import de 20.000 euros.

Des de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació es destaca el valor per al desenvolupament rural que té aquesta mesura.