Joana Verger, jove agricultora i al cap d’un projecte, que amb l’ajuda del PDR, ja és realitat: La transformació de la garrova de Mallorca en un producte agroalimentari d’excel·lent qualitat

Joana Verger, jove agricultora per vocació, procedeix d’una família que des de fa cinc dècades almenys es dedica al cultiu, recol·lecció i venda de la garrova de Mallorca. Des de fa pocs anys, una vegada que la tercera generació es posà al front del negoci, la decisió va ser emprendre una segona transformació del producte per comercialitzar-lo ja en el segle XXI, i d’això tracta aquesta entrevista…

Joana, com va sorgir la idea de crear un nou negoci entorn a la garrova de Mallorca?.

Des de petita he estat juntament amb el meu padrí i mon pare vinculada al sector de la garrova. Va ser precisament el meu padrí qui va fundà allà pels anys 40 Productos Martín, l’empresa familiar que ha fet possible avui el que som. D’això, per tant, hem viscut tota la vida a ca nostra i de fet encara mon pare, Sebastià Verger, està present al negoci, treballant colze a colze perquè funcioni. N’estic molt satisfeta en aquest sentit perquè d’aquesta forma cada dia puc aprendre coses noves sobre la nostra feina, fruit dels seus coneixements, i això, a més, ens fa més productius en tots els sentits. Així que un dia veient que el sector pareixia tenir un trajecte final no massa encoratjador, em vaig proposar amb l’ajut de l’experiència, posar en marxa una empresa que assumís la segona transformació de la garrova. És a dir, que del trossejat final a punt per vendre, poguessin obtenir nous productes una vegada que la garrova s’ha convertit en pols, no tan sols destinat a l’alimentació dels animals, si no també al consum humà. Així va néixer ‘Es Garrover de Mallorca’…

Tots els començaments són difícils i pot ser que en el seu cas el projecte podria haver fracassat, però no cap dubte que ‘Es Garrover de Mallorca’ ja és una realitat. Què ens podria dir al respecte?

Sens dubte, de ben segur que hi va haver moments pel desànim però la il·lusió i les ganes de ser emprenedora amb aquest projecte mai les vaig perdre, animada pels meus. D’aquesta forma, la meva vessant de jove agricultora agafà un nou rumb i després de començar a fer les primeres passes amb l’elaboració de tota una sèrie de productes com la crema, el xarop o les infusions de garrova, no em quedà més remei que anar de porta en porta als principals establiments d’alimentació de Mallorca i ara ja podem dir, -i d’això em sent molt satisfeta -, que el que oferim és cada vegada més apreciat pel consumidor final.

Ara bé, malgrat tenim en marxa nous projectes entorn al Garrover de Mallorca, si que ens van venir molt bé les línies d’ajuda del PDR. De fet, entre unes coses i les altres, aconseguirem finalment la unificació de tot el nostre negoci en una sola nau industrial, on vàrem concentrar tota la nostra activitat, fet que ens va permetre ser més competitius.

Al respecte vull des d’aquí mostrar el meu agraïment per la implicació, amabilitat i disposició en tot moment del personal tècnic del FOGAIBA, que depèn de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, per la seva ajuda i suport en tots els tràmits que vàrem dur a terme en aquest sentit.

 

Una vegada ens ha posat en antecedents, que representa ara per ara ‘Es Garrover de Mallorca’?

Li seré molt franca, ‘Es Garrover de Mallorca’ és la representació més clara que tradició i innovació poden anar de la mà. En definitiva, la nostra empresa agrària en aquesta nova vessant és fruit de l’experiència de la meva família i de l’aplicació de les noves tecnologies. Però, li diré també que Es Garrover de Mallorca representa qualque cosa més, ja que suposa donar esperança de futur a tants i tants de pagesos, joves i no tan joves, que poden veure com les seves garroves gaudeixen ara mateix d’un valor afegit, fent possible que aquest cultiu pugui ser incentivat i no deixat al marge. I encara li diré més, la nostra empresa dona feina a més d’una vintena de persones de forma directa. Però d’un altre aspecte estam també molt satisfets: haver desenvolupat la nostra pròpia línia de responsabilitat social corporativa incorporant al nostre equip persones amb discapacitat. Sense elles, li puc assegurar que ‘Es Garrover de Mallorca’ no seria el que és, un projecte ja fet realitat del que ens sentim molt orgullosos.